Het dragen van een gebitsbeschermer is verplicht…

schermafbeelding_2015-10-06_om_10-32-45

 

10/02/2016 – We herinneren er u aan dat vanaf dit seizoen het dragen van een gebitsbeschermer verplicht is voor de veldspelers in alle categorieën. Tijdens de eerste helft van het seizoen hebben de scheidsrechter het niet dragen van een bitje nog niet bestraft. Maar vanaf zaterdag 13/02/2016 zal een veldspeler zonder bitje het veld moeten verlaten. Pas wanneer hij/zij het bitje effectief in de mond draagt (dus niet op zak ;-), zal hij/zij het veld opnieuw mogen betreden.

 

Artikel 33 bis : De gebitsbeschermer is verplicht voor alle categorieën (jeugd en senioren). De Spelers (uitgezonderd de doelverdediger) die niet met hun gebitsbeschermer spelen, zullen vanaf de tweede ronde van het seizoen 2015/2016 door de scheidsrechters worden gesanctioneerd: ze zullen het terrein moeten verlaten en mogen het terrein enkel opnieuw betreden wanneer ze hun gebitsbeschermer in hebben. Voor het begin van elk seizoen, kan een afwijking gevraagd worden aan de medische commissie die de afwijking al dan niet goedkeurt voor één seizoen.

Uitleg van het arbitrage comité:
Wanneer de scheidsrechters zien dat een speler(ster) zonder gebitsbeschermer speelt op het veld, zal hij de tijd stoppen op het meest geschikte moment en de speler(ster) vragen om het veld te verlaten en pas opnieuw te betreden met gebitsbeschermer in de mond. Ook al heeft de speler(ster) de gebitsbeschermer op zich, toch zal hij het veld moeten verlaten.

Het verloop van het spel zal hierdoor niet worden vertraagd en de scheidsrechter zal de tijd zo snel mogelijk herstarten, ook al is de speler(ster) nog niet van het veld. Het wordt afgeraden aan de scheidsrechters om een sanctie toe te passen op dat moment. Desalniettemin als de speler(ster) in kwestie deelneemt aan het spel tussen het moment van het bevel van de scheidsrechter en het verlaten van het veld, kan hij wel persoonlijk gestraft worden.

In het geval van herhaling (zelfde speler) of als een team herhaaldelijk in gebreke blijft met betrekking tot deze regel, en dit ondanks een eerste tussenkomst van de scheidsrechter, kan de scheidsrechter de speler een persoonlijke straf geven (kaart) voor insubordinatie.

Een overtreding van de regel van gebitsbeschermers kan alleen maar leiden tot een sanctie tegen de speler (of eventueel zijn kapitein). Alle beslissingen vóór de onderbreking van het spel (PC, doel, etc.) zal worden gehandhaafd. Voorbeeld: Een speler scoort een doelpunt zonder gebitsbeschermers: het doel is geldig, maar de speler moet het veld verlaten om een gebitsbeschermer in te zetten (met een kaart in geval van herhaling).

Soorten bitjes

– Standaard: kant-en-klare gebitsbeschermer die niet individueel aangepast kan worden

– Boil and bite: gebitsbeschermer die door middel van onderdompeling in heet water individueel aangepast kan worden. Na afkoeling neemt de gebitsbeschermer weer zijn stevige vorm aan.

– Op maat: gebitsbeschermer op maat vervaardigd door de tandarts.


Een keuze maken

Een bitje biedt bescherming door de kracht die vrijkomt bij een klap van een stick of bal te verdelen over een groter oppervlakte. Een bitje dat goed past en stevig aansluit biedt dus de beste bescherming en zal het comfortabelste zijn om te dragen. Een goed passend bitje heeft bovendien geen enkel negatief effect op de zuurstofopname

Voor optimale bescherming en comfort adviseert de Medische Commissie het gebruik van een bitje op maat. Wanneer de mond nog niet volgroeid is kan voor een iets goedkoper “bit and boil”  model gekozen worden. Bij een volgroeid gebit is een op maat gemaakt beetje  de investering zeker waard.

Koop uw gebitsbeschermer bij de club en geniet van 10 tot 15 % korting, zie webshop


Onderhoud

Een bitje is net zoals je tanden makkelijk te onderhouden met tandpasta en een tandenborstel. Bij een apotheek kan je ook ontsmettende producten voor je bitje verkrijgen.

 

Bitje + beugel

Een bitje kan zonder problemen gedragen worden in combinatie met een beugel.

Een ‘bit and boil’ bitje kan meerdere keren aangepast worden aan het gebit en is dus goed te gebruiken in combinatie met een beugel.

Raadpleeg de tandarts of de behandelende orthodontist voor advies.


Bewusteloos = bitje uit

Haal bij een bewusteloze speler altijd het bitje uit de mond.