FAQ

Waarom is het gras blauw?

Het is de schuld van Kim Clijsters. Toen zij in 2005 de US Open won, was ze lovend over de nieuwe blauwe ondergrond: “Fantastisch! We zien de bal veel beter”, vond ze. Ook de hockeywereld was wakkergeschud, en voor de Spelen van Londen 2012 stelde de federatie een onderzoek in naar de ideale kleur van het kunstgras. Wat bleek? Op helblauw gras kunnen kijkers én spelers de witte bal beter onderscheiden dan op traditioneel groen gras. Lelijk of niet, het is allemaal voor het welzijn van uw ogen.

Hockey voor Dummies: de ultieme gids om de Red Lions naar goud te schreeuwen
Foto: BELGA

Waarom zie ik de bal niet?

Allemaal goed en wel, dat blauwe gras. Maar waarom zien we de bal dan nóg niet vliegen? Het antwoord is simpel: hij gaat te snel. Tot 150 km per uur. Dat is sneller dan de doorsnee tennisslag (zowat 120 per uur voor Djokovic) of een hard schot in het voetbal (110 per uur). Bovendien is de bal gemaakt uit keiharde plastic die niet meegeeft. Krijg hem tegen je slaap, en je ligt knock-out. Geen wonder dus dat doelman Vincent Vanasch zich beschermt met de outfit van de Special Forces.

Waarom heten die gasten Gauthier, Tanguy en John-John?

Loïck, Gauthier, John-John, Thomas (spreek uit Thomá). Het is eens wat anders dan Jan, Toby en Driesje. De meeste spelers komen uit het gegoede milieu, omdat de sport daarin historisch is gegroeid. Maar hockey wil af van zijn chichi-imago, en dat lukt met mondjesmaat. Aan het inschrijvingsgeld ligt het alvast niet: als u straks uw 10-jarige zoon inschrijft bij landskampioen Dragon Brasschaat, betaalt u 420 euro. Bij die andere topploeg, Leuven, is het 350 euro. Dat is meer dan bij de doorsnee atletiekclub (150 euro), maar minder dan bij een goede voetbalclub zoals Sporting Lokeren (490 euro). Maar niet bij HC Westkust, hier betaalt U 135 euro., zie ledenbijdrage

Worden hun voeten niet nat?

“Papa, ze moeten laarsjes aandoen. Ze lopen in de plassen.” Terechte opmerking van mijn dochter van vier. Tophockey wordt gespeeld op dure watervelden, met een laag gebreide nylon die water vasthoudt. Om de bal beter te laten rollen, maar vooral: om blessures te voorkomen. Want wie een sliding doet op een droog kunstgrasveld, schuurt zijn vel open.

Maar om terug te komen op de vraag: “Papa, worden hun voetjes dan niet nat?” Neen, liefje. Ze hebben dure schoenen, die waterdicht zijn.

Hoeveel tijd heb ik om naar toilet te gaan?

Bij voetbal is het duidelijk: een kwartier rust, dat is tijd genoeg om een pintje te pakken, een koekske te eten, en eens naar toilet te gaan. Maar hoe zit dat met die rust in hockey? De ene keer duurt die lang, de andere keer zo kort? Hierbij nog eens snel de nodige info: de match bestaat uit vier quarters van 15 minuten. Tussen het eerste en tweede is er twee minuten rust, tussen het derde en vierde ook. Na het tweede quarter is er vijftien minuten rust. Dát is dus het moment om naar toilet te gaan.

Waarom zijn hun tanden zwart-geel-rood?

Toffe jongens, die hockey’ers. Tot ze hun tanden laten zien. Dan verschijnt er plots een gedrocht van een mondstuk, bij sommigen dan nog in de belgische driekleur. Het beugeltje uit onze puberteit is er niks tegen. Maar het heeft zijn nut. Als je zo’n bal op topsnelheid tegen je smikkel krijgt, of een stick, dan kunnen de gevolgen nogal drastisch zijn. Vraag maar aan de Nederlander Seve van Ass. Die kreeg in 2013 een stick van collega-international Valentin Verga in zijn gezicht. Resultaat: tien tanden kwijt en een gebroken kaak.

Waarom is iedereen zo panisch bang van de cirkel?

“De cirkel! Ze zijn in de cirkel!” Telkens gaat er een brandalarm af, als een tegenstander de halve cirkel (volle lijn) rond keeper Vincent Vanasch betreedt. Het is dan ook de zone van de waarheid. Alleen van binnen de cirkel mag gescoord worden. En als de bal in die cirkel het lichaam (voet, been, arm, whatever) van een verdediger raakt, dan is het strafcorner. De penalty van het hockey. Uit een derde van de strafcorners wordt gescoord, en vooral de Argentijnen zijn er goed in. Dus, als ze vanavond in de cirkel komen: gewoon heel hard panikeren.

Hockey voor Dummies: de ultieme gids om de Red Lions naar goud te schreeuwen
Foto: BELGA

Kennen echt àl die spelers het volkslied?

Ja. En ze zingen het uit volle borst. Ze zingen het zelfs a capella én in een mengversie van Nederlands en Frans – de meeste spelers zijn perfect tweetalig. Sinds het EK in 2013 – waar België zilver haalde voor eigen volk – is de Brabançonne hét handelsmerk van dit team. Geen wonder dus dat koning Filip zijn prins Gabriël naar het hockey stuurt.

Doet Tom Boonen ook mee?

Neen. De naam is Tom Boon, zonder -en. Boon is wel de Boonen van het hockey, de ster met wereldfaam. Hij is ook de enige die echt al wat geld aan zijn sport verdiende (al is dat nog peanuts in vergelijking met Boonen). Hij kreeg in 2015 een tijdelijk contract in India, waar hij in één maand 82.000 euro kon verdienen. “Dit is een unieke kans in hockey”, zei hij toen. “Hier kan ik niet aan weerstaan.”

Nog dit: mocht u vanavond plots Tom Boon niet meer zien op het veld, geen paniek. In hockey wordt constant gewisseld, zonder dat het spel daarom stilligt. En lopen spelers af en aan.

Moet ik blijven kijken tot het einde?

Tuurlijk. Waag het niet om het vaderland te deserteren, ook al staan we tien minuten voor tijd 3-0 achter. In hockey kan het snel gaan. Getuige de match Duitsland-Nieuw-Zeeland, in de kwartfinale op deze Spelen. Vijf minuten voor tijd was het nog 0-2 voor Nieuw-Zeeland. De Duitsers wonnen met 3-2, dankzij twee goals in de laatste 47 seconden.